Heb je ooit stilgestaan bij de toetsenbordtoegankelijkheid (mooi Scrabble woord) van jouw website? Toetsenbordtoegankelijkheid is een kritiek, maar vaak genegeerd onderdeel van digitale toegankelijkheid. Het niet ondersteunen van navigatie via het toetsenbord kan betekenen dat je niet alleen potentiële klanten buitensluit, maar ook dat je kansen mist in zoekmachineoptimalisatie.
Toetsenbordtoegankelijkheid betekent meer dan alleen voldoen aan wettelijke normen zoals het de nieuwe European Accessibility Act (EAA), die in juni 2025 ingaat. Het is een kans om je publiek te vergroten en de gebruikerservaring op je site drastisch te verbeteren. Ontdek in deze blog wat toetsenbordtoegankelijkheid inhoudt en wat het nut ervan is. Daarnaast geven we je praktische tips om je website optimaal toetsenbordvriendelijk te maken.
Wat is toetsenbordtoegankelijkheid?
Toetsenbordtoegankelijkheid, zoals de naam al aangeeft, verwijst naar de mogelijkheid om een website of applicatie volledig te bedienen met behulp van het toetsenbord, zonder afhankelijk te zijn van een muis of ander aanwijsapparaat. Dit is handig voor iedereen en noodzakelijk voor mensen met een visuele of motorische beperking, zoals slechtzienden of mensen met tremoren of andere bewegingsstoornissen.
Het implementeren van goede toetsenbordtoegankelijkheid op je website verbetert de gebruikservaring voor al je gebruikers en voorkomt dat je een deel van je doelgroep uitsluit. Het verbetert bovendien je zichtbaarheid in zoekmachines doordat je een hogere SEO score krijgt met een betere toetsenbordtoegankelijkheid. Tot slot is een goede toetsenbordtoegankelijkheid een vereiste om te voldoen aan de nieuwe European Accessibility Act (EAA), die in juni 2025 ingaat. Heel belangrijk dus, maar hoe verbeter je nou eigenlijk de toetsenbordtoegankelijkheid van je website?
Hoe kan toetsenbordtoegankelijkheid worden verbeterd?
Test regelmatig de toetsenbordtoegankelijkheid van je website of applicatie door je muis even aan de kant te leggen en alleen het toetsenbord te gebruiken. Dit helpt om eventuele problemen op te sporen en te corrigeren voordat ze de gebruikerservaring beïnvloeden.
Activeer de toetsenbordnavigatie doormiddel van de tab-toets. Gebruik de Tab-toets om vooruit te gaan, Shift+Tab om terug te gaan, de Enter toets om internet links of knoppen te activeren, en de pijltoetsen om binnen componenten zoals dropdown-menu’s en sliders te navigeren. Kun je nu nog alles in je website bedienen op een logische manier? Let vooral op het volgende:
1. Controleer de focusvolgorde
Let tijdens het navigeren met het toetsenbord op de volgorde waarin de focus verplaatst. De focus moet logisch en voorspelbaar zijn, overeenkomend met de visuele lay-out van de pagina. Elementen die samen gegroepeerd zijn, moeten achter elkaar een focus krijgen.
2. Zichtbaarheid van focusindicatoren
Zorg ervoor dat er altijd een duidelijke visuele indicator is van welk element de focus heeft. Dit is vaak een omtrek (outline) rond het element. Het ontbreken van een duidelijke focusindicator kan het voor gebruikers moeilijk maken om te weten welk element actief is.
3. Zorg ervoor dat er geen toetsenbordval is
Zorg ervoor dat je website geen ’toetsenbordvallen’ bevat. Een toetsenbordval ontstaat wanneer de focus van een gebruiker vast komt te zitten in een specifiek onderdeel of element van de website, zoals een formulier of interactieve widget. Dit verhindert dat de gebruiker verder kan navigeren met het toetsenbord en zorgt ervoor dat ze niet buiten dat element kunnen komen zonder het gebruik van een muis of ander invoerapparaat. Dit is natuurlijk ongelooflijk frustrerend voor de gebruiker, en je loopt kans dat je gebruikers die hiervan afhankelijk zijn niet meer terugziet.
4. Toetsenbordtoegankelijkheid van formulieren
Test alle formulieren door ze uitsluitend met het toetsenbord in te vullen. Zorg ervoor dat je elk veld, checkbox, radio button en andere formuliervelden kunt bereiken en bedienen. Let ook op dat dropdown-menu’s en datumkiezers toetsenbordtoegankelijk zijn en dat het steeds duidelijk is waar je bent.
5. Modal vensters en pop-ups
Modal vensters moeten ook met het toetsenbord te bedienen zijn. Dit betekent dat je in staat moet zijn om ze te openen, binnen hen te navigeren, en ze te sluiten met alleen het toetsenbord, idealiter met de Escape-toets.
6. Skiplinks
Test of skiplinks (indien aanwezig) correct werken. Skiplinks stellen gebruikers in staat om snel door te gaan naar de hoofdinhoud of het volgende hoofdonderdeel, zonder door lange menu’s of grote aantallen links te hoeven navigeren die horen bij een onderdeel dat je over wilt slaan.
7. Interactieve elementen
Interactieve elementen zoals sliders, tabbed interfaces, en dropdown-menu’s moeten volledig bedienbaar zijn met het toetsenbord. Dit omvat het openen en sluiten van onderdelen, het veranderen van waarden, en het navigeren binnen complexe widgets.
8. Automatiseringstools en scripts
Maak gebruik van geautomatiseerde toegankelijkheidstesttools zoals Axe, Lighthouse, of WAVE. Deze tools helpen problemen met toetsenbordnavigatie te identificeren. Je kunt meestal met de gratis versie al een snelle eerste indruk krijgen. Je zult daarna veel en uitgebreid met allerlei tools moeten werken om de toegankelijkheid te optimaliseren, maar een quick-scan met een van deze tools geeft je een idee van de status van je site en of je zelf aan de slag gaat of wellicht hulp inschakelt.
10. Testen met echte gebruikers
Feedback van gebruikers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie kan inzicht bieden in hoe goed de toetsenbordtoegankelijkheid in de praktijk is. Misschien lijkt dit in eerste instantie overkill.
Conclusie over toetsenbordtoegankelijkheid
Het is belangrijk om je website toegankelijk te maken voor iedereen, inclusief gebruikers die afhankelijk zijn van toetsenbordnavigatie. Door toetsenbordtoegankelijkheid serieus te nemen, vergroot je je doelgroep en verbeter je de gebruikerservaring voor iedereen. Dit versterkt niet alleen je reputatie maar bevordert ook je SEO, waardoor je beter vindbaar bent in zoekmachines. Daarnaast is toetsenbordtoegankelijkheid een belangrijk onderdeel van de nieuwe European Accessibility Act (EAA), die in juni 2025 ingaat. Deze wet verplicht bijna alle websites en applicaties om digitaal toegankelijk te zijn volgens de WCAG-richtlijnen.
Met eenvoudige aanpassingen, zoals een duidelijke focus-indicator en regelmatige toetsenbordtesten, maak je jouw website een stuk toegankelijker. Wil je meer weten over digitale toegankelijkheid? Bekijk dan onze Digitale toegankelijkheid pagina.
Kom je er niet uit? Neem contact met ons op! Bij Digitpaint staan wij altijd klaar om je te helpen.