BLOG

6 Tips om productief thuis te werken

Productief thuiswerken, hoe doe je dat? Bij Digitpaint waren we gelukkig al langer gewend aan thuiswerken en samenwerken op afstand. We werken normaal gesproken allemaal geregeld een dagje thuis of bij een klant op locatie. Ook dan wil je elkaar goed kunnen bereiken, overleggen en elkaar verder kunnen helpen.
Dat is nu niet anders. Maar laten we eerlijk zijn, langdurig thuiswerken en zeker thuiswerken met kinderen om je heen is toch wel andere koek dan gewoon een dagje thuiswerken.
Daarom hebben we volgende tips voor je om productief thuis te werken zonder gek te worden:

1. Sta op alsof je naar je werk gaat

Je hoeft echt niet je driedelige pak aan te trekken. Maar het is wetenschappelijk bewezen dat je een stuk productiever bent als je ’s ochtends doucht, je tanden poetst en iets leuks aan doet. Bijkomend voordeel is dat je niet in de stress schiet als je onverwachts een videocall hebt.

2. Creëer thuis een vaste werkplek

Heb je de luxe van een aparte kamer met een bureau of tafel, maak er gebruik van! Anders voldoet de keukentafel ook. Gebruik als het even kan een laptopstandaard en een los toetsenbord. Het zou zonde zijn als we over een aantal weken allemaal een fysiotherapeut nodig hebben vanwege rugklachten.
Daarnaast is het fijn om aan het eind van de dag, net als bij kantoor, de deur achter je dicht te kunnen doen. Een aparte ruimte in huis die je tot ‘thuiskantoor’ omtovert helpt daarbij.

3. Stel kantooruren in

Werk in blokken en hou je daar ook echt aan. Deel je dag op in uren die werken voor jou en je gezin. Heb je jonge kinderen? Maak afspraken wanneer je niet gestoord mag worden. Bijvoorbeeld tijdens videocalls, als de deur dichtzit of als je je headset ophebt. Halleluja voor de headset met noise cancellation!

4. Je werk is thuis te gast

We proberen allemaal productief thuis te werken. Maar wees niet te streng voor jezelf en je gezin. Het is fijn als je een beroep hebt waarbij we thuis kunt werken. Maar jij en je gezin zijn de hoofdbewoners van jouw huis. Je werk is dus eigenlijk te gast in jouw huis. Dus als je kinderen een keer in beeld komen tijdens een belangrijke videocall, dan is dat zo. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje.

5. Houd pauzes tijdens het thuiswerken

Houd pauzes! Het klinkt misschien gek, zeker als je allang blij bent als je thuis even ongestoord kunt werken. Maar het gevaar ligt op de loer dat je vergeet pauzes te nemen als je thuis werkt. Even een loopje naar de koffieautomaat en automatisch een babbeltje met je collega is er nu namelijk niet bij. Maar je werkt echt een stuk effectiever als je regelmatig een korte pauze neemt. Heb je er net een pittige taak opzitten? Die ene offerte verstuurd? Een vermoeiende call achter de rug? Beloon jezelf met een koffie of een lekker sapje in het zonnetje. Koffie op? Terug aan het werk met frisse energie.

6. Blijf verbonden

Maak gebruik van tools. Zoomen, Teamsen, Meeten, werkwoorden waarvan we een maand geleden niet eens wisten dat ze bestonden. Het zijn voor nu mooie alternatieven voor het face-to-face bespreken van dingen. Uiteraard zitten hier wel wat haken en ogen aan op het gebied van veiligheid. Kies voor een veilige set aan tools die werkt voor jouw bedrijf.

Hebben jouw werkprocessen al een digitale transformatie doorgemaakt? Wij denken graag met je mee.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Om de gebruikerservaring op de site te verbeteren en de website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie hierover? Bekijk ons privacyverklaring.